Austin, Milley a ďalší si pripomenuli výročie vylodenia v Normandii

07.06.2023 Celý región

Paríž 6. júna (TASR) - Americký minister obrany Lloyd Austin, predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley, stovky súčasne aktívnych vojakov a aj viacerí žijúci pamätníci si v utorok na severe Francúzska pripomenuli 79. výročie vylodenia spojencov počas druhej svetovej vojny. Táto operácia dostala krycí názov Overlord. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Spomienková slávnosť sa konala na cintoríne v obci Colleville-sur-Mer neďaleko pláže Omaha Beach, na ktorej sa nachádzajú hroby 9386 amerických vojakov. Väčšina z nich prišla o život počas vylodenia a následných operácií.

"V deň D zvíťazila odvaha nad hrôzou, smelosť nad krutosťou a sloboda nad tyraniou," uviedol Austin. Demokratické ideály, ktoré boli vlastné vojakom zúčastneným na operácii Overlord, sú podľa jeho slov ešte stále inšpiráciou pre slobodných ľudí všade na svete.

Na slávnosti sa zúčastnilo aj viacero osôb, ktoré sa na vylodení podieľali. "Bola som v tej vojne. Počula som streľbu, samopaly, bombardujúce lietadlá, kričiacich mužov, mužov vydávajúcich rozkazy," uviedla Marie Scottová, ktorá počas vylodenia pôsobila ako telefonistka. Deň D označila za kľúčový bod vo svojom živote.

Dnes 96-ročná Scottová sa telefonistkou v britskom prístave Portsmouth stala ako 17-ročná v roku 1944. Mala za úlohu sprostredkovávať komunikáciu medzi mužmi v teréne a velením operácie. Takisto vyjadrila znechutenie nad skutočnosťou, že v Európe v súčasnosti zúri ďalšia vojna po tom, ako Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu.

Britský veterán Mervyn Kersh (98), ktorý sa v Deň D vylodil na Gold Beach, uviedol, že západní spojenci by mali poslať Ukrajine maximálnu možnú vojenskú pomoc.

V utorok sa v priestoroch britského pamätníka v Normandii uskutoční aj medzinárodné spomienkové podujatie, kde budú prítomní predstavitelia Nemecka a deviatich hlavných spojeneckých krajín: Belgicka, Británie, Dánska, Francúzska, Holandska, Kanady, Nórska, Poľska a USA. Medzi nimi by mali byť ministri obrany Francúzska a Británie Sébastien Lecornu a Ben Wallace.

Na 80-kilometrovom pobrežnom páse na severe Francúzska sa 6. júna 1944 vylodilo takmer 160.000 vojakov, ktorí čelili nemeckému delostrelectvu a guľometnej paľbe. Operácia Overlord bola najväčšou námornou inváziou v dejinách ľudstva a pripravila cestu k porážke nacizmu v západnej Európe.

Vyloďovací pobrežný pás v Normandii bol rozdelený na päť sektorov – Gold Beach, Juno Beach, Sword Beach, Utah Beach a Omaha Beach.
 

Vyberte región